Een kopje thee helpt wakker worden in de ochtend, verfrist is de middag en verwarmt de avond. Voeg daar je eigen creativiteit aan toe met deze thee uit de natuur, en je kunt voortaan je eigen theemomentje telen in de achtertuin.

6 tips voor een kopje thee dat je eenvoudig zelf kunt kweken. Wat is jouw favoriet?

1. Gedroogd fruit thee

Je kunt bijvoorbeeld thee trekken van citrusschil en gedroogde vruchten, zoals appel. Dat kun je zelf kweken, of kopen in een natuurvoedingswinkel.

Het bijkomende voordeel van zelf kweken, is natuurlijk dat je een mooie citrusboom in je tuin hebt. Geeft meteen een extra boost aan je eigen stukje natuur.

2. Passiebloem thee met kamille

Dit is een thee die helpt om beter te slapen. Zowel passiebloem als kamille hebben namelijk een rustgevende werking.

Wat heb je nodig?

1 theelepeltje gedroogde passiebloem en 1 theelepeltje gedroogde kamille. Giet 250 ml kokend water over de kruiden, dek het af en laat het 10 minuten trekken. Zeef het goedje en drink het een halfuur voor bedtijd.

3. Munt thee

In de zomer kun je volop verse mint thee drinken uit je eigen tuin of zelf van je eigen balkon. Zet de munt wel in een pot, anders groeit het door je hele tuin heen. Wist je dat er verschillende smaken munt thee zijn? Denk hierbij aan chocolademunt, appelmunt, ananasmunt, aardbeienmunt en de meer bekende Marokkaanse munt. Lekker met honing, als je van wat meer zoet houd.

4. Lavendel thee

Heerlijk ontspannend is lavendelthee. Goed bij slapeloosheid, hoofdpijn, spanning, stress, vermoeidheid, verminderde eetlust en winderigheid.

Bereiding: voeg aan een liter kokend water 2 eetlepels lavendelblaadjes toe. Laat het 10 minuten trekken en dan de bloemen eruit zeven. Roer nog wat honing door de thee voor de smaak. Je kunt het koud of warm drinken.

Extra voordeel? Lavendel ruikt ontzettend lekker, en het is een rustgevende geur.

5. Thee uit de natuur: brandnetel

Als plant zijn brandnetels niet erg geliefd, daar weet je alles van als je wel een door de brandnetels heem gelopen bent. Naast zijn stekeligheden, bevat deze plant ook veel vitamines en mineralen. Die kunnen je afweersysteem een goede boost geven. Volgens oude culturen is brandnetelthee goed tegen reuma, is het ontstekingsremmend en heeft het een vochtafdrijvende werking.

Brandnetelthee maak je simpel door heet water te gieten over de gedroogde brandnetelbladeren, een paar minuten laten trekken en klaar! Of gebruik de verse bladeren, voor echte thee uit de natuur!

6. Gember thee

Thee van gember is gemaakt van de gemberwortel. Omdat de gember gedroogd is, blijven alle werkende bestanddelen in tact. Verse gemberthee is niets meer dan een combinatie van gember, citroen en heet water. Met eventueel wat honing. Lekker bij verkoudheid en keelpijn. In de winter is gemberthee verwarmend. In de zomer kun je er ook iced thee van maken.

 

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *